Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Варена тиква»Жито по сватбарски от Троянския край

Жито по сватбарски от Троянския край

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Жито по сватбарски от Троянския край7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Чудесно се комбинира този разкошен житен десерт с ядки и сушени плодове!"

Необходими Продукти

  • жито - 260 г
  • прясно мляко - 900 мл
  • захар - 10 с.л. със заоблен връх (или на вкус)
  • краве масло - 120 г
  • свинска мас - 2 с.л.
  • брашно - 4 с.л. с леко заоблен връх
  • ванилия - 4 г, 2 пакетчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Житото измийте и сварете до омекване и леко разпукване на зрънцата.

Колко време ще ви отнеме варенето, зависи от вида и марката, които използвате, но по принцип не е дълго, тъй като зрънцата би трябвало да са белени и крехки.

Консултирате се с указанията на пакета за по-голяма прецизност.

След като сте сварили житото, пак го изплакнете и отцедете.

Загрейте 800 мл от млякото на умерен огън и сложете отново зърната да си омекват още по- добре.

Подсладете със захарта и ароматизирайте с ванилията.

Когато започне да се сгъстява, се заемете с така наречената запръжка.

Разтопете на умерен до слаб огън маслото със маста (по оригинална рецепта се прави изцяло със свинска мас, но може и с масло).

Сложете брашното и запържвайте бавно при непрестанно разбъркване, докато замирише приятно и започне да порозовява. Внимавайте да не потъмнее много и загори, за да не се развали вкуса на десерта с жито.

Налейте към запръжката 100-те останали милилитри от млякото и бъркайте. В началото става на парцалчета, но после се изглажда.

Сложете лъжица по лъжица гъстата смес при житото с млякото и бъркайте няколко минути до кремообразност.

Разпределете вареното жито в купички и поднесете, когато изстине.

Чудесно се комбинира този чуден десерт с ядки и сушени плодове!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христинка Колева
Христинка Колева
Много интересна и вярвам вкусна рецепта! Непременно ще я пробвам! Благодаря!
03.09.2021 21:50
1