Начин на приготвяне
Житото измийте и сварете до омекване и леко разпукване на зрънцата.
Колко време ще ви отнеме варенето, зависи от вида и марката, които използвате, но по принцип не е дълго, тъй като зрънцата би трябвало да са белени и крехки.
Консултирате се с указанията на пакета за по-голяма прецизност.
След като сте сварили житото, пак го изплакнете и отцедете.
Загрейте 800 мл от млякото на умерен огън и сложете отново зърната да си омекват още по- добре.
Подсладете със захарта и ароматизирайте с ванилията.
Когато започне да се сгъстява, се заемете с така наречената запръжка.
Разтопете на умерен до слаб огън маслото със маста (по оригинална рецепта се прави изцяло със свинска мас, но може и с масло).
Сложете брашното и запържвайте бавно при непрестанно разбъркване, докато замирише приятно и започне да порозовява. Внимавайте да не потъмнее много и загори, за да не се развали вкуса на десерта с жито.
Налейте към запръжката 100-те останали милилитри от млякото и бъркайте. В началото става на парцалчета, но после се изглажда.
Сложете лъжица по лъжица гъстата смес при житото с млякото и бъркайте няколко минути до кремообразност.
Разпределете вареното жито в купички и поднесете, когато изстине.
Чудесно се комбинира този чуден десерт с ядки и сушени плодове!
Да ви е сладко!
Коментари