Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Вкусна и пухкава питка на топки

Вкусна и пухкава питка на топки

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Всяка хапка от вашето ястие е много по-вкусно с хапка и от тази пухкава питка"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг + за доумесване
  • яйца - 4 бр.
  • сирене - 400 г
  • мая - 1 кубче / 42 г/
  • олио - 50 мл
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • яйца - 2 бр. / за намазване/
  • вода - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма тава или купа изсипете брашното и направете кладенче.

В него сложете яйцата, натрошената мая, солта, захарта, киселото мляко, водата и малко от олиото.

Започнете да месите, като постепенно добавяте брашно.

След като тестото започне вече да се оформя, го прехвърлете на масата или плота, като предварително сте ги набрашнили.

Месете около 10-15 минути, докато тестото спре да лепне по ръцете ви.

След като е готово, го сложете в подходящ съд и го покрийте с кърпа. Оставете да втаса на топло за 1 час.

След като тестото вече е удвоило обема си, е време за направата на нашата питка.

Извадете тестото от съда, в който е втасвало, върху набрашнен полот и леко го размесете.

Късайте по малко и го разтегляйте с помощта на пръстите си като малка мекица. Сложете парче сирене и оформете на топка.

След като оформите топче, го поставете на плота и с помощта на намазнената си ръка го оформете хубаво, за да стане хубава кръгла форма.

Така процедирайте и с останалото тесто, като подреждате топчетата с върха надолу в намазнена тава на разстояние два пръста едно от друго.

След като всичкото тесто е използвано, оставете питката със сирене да втаса за още 30 минути.

Намажете я с разбитите яйца и печете в загрята на 180 °C фурна до приятен и златист загар.

След като е готова, извадете от фурната, напръскайте с вода и покрийте с кърпа, за да се задуши.

Добър апетит с тази вкусна и пухкава питка на топки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: