Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с жив квас

Хляб с жив квас

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Хляб с жив квас4 / 4
27/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Домашен хляб с жив квас - струва си всяка минута време"

Необходими Продукти

  • за кваса
  • вода - 15 с.л. топла
  • брашно - 15 с.л. от лимец
  • тесто
  • захар - щипка
  • брашно - 400 г + допълнително
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 250 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на домашен квас ще трябва да смесите 4-5 с.л. брашно със същото количество брашно. Сипете в буркан без да затваряте плътно, за да влиза въздух. Оставете за ден. Ако го правите през зимата, покрийте, за да бъде топло.

Захранете с още 2 с.л. брашно и пак вода. Хубаво е квасът да се подхранва всеки ден, докато накрая видите как е шупнал и се е повдигнал, напълвайки буркана.

За приготвянето на хляба с квас захранете и изчакайте да се активира. Отделете 60 г от него, другото приберете в хладилник за следващ път, когато ви потрябва.

Пресейте брашното в голяма купа, сипете топлата вода и разбъркайте. Оставете за час, добавете захарта и кваса. Добавете солта в брашното.

Замесете еластично хлебно тесто. Оставете да втаса няколко часа и оформете. Може да оставите за 7-8 часа или за нощта.

Направете няколко разреза върху вкусния домашен хляб и печете на 200 градуса до златисто.

Покрийте с кърпа, щом хлябът с жив квас бъде готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: