Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Кафяв ориз с гъби и стафиди

Кафяв ориз с гъби и стафиди

Gordana DanilovGordana Danilov
Готвач
14337598
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Кафяв ориз с гъби и стафиди
Снимка: Gordana Danilov
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Гарнитура или основно ястие - решете сами ="

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • куркума - 1 ч.л. на прах
  • гъби - 250 - 300 г
  • кафяв ориз - 1 ч.ч.
  • стафиди - 1/2 ч.ч.
  • бульон - 1 бр. кубче, зеленчуков или месен
  • вода - 2 1/2 ч.ч.
  • морска сол - според нуждите
  • черен пипер - прясно смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кафяв ориз с гъби и стафиди, който ще ви очарова.

Измийте и отцедете стафидите.

Избършете гъбите и ги нарежете на филийки, а лука нарежете на малки кубчета.

Загрейте фурната до 200 градуса.

В широк тиган с капак (който може да се ползва във фурната) запържете лука до остъкляване, поръсете с куркума и продължете да пържите още няколко минути.

Добавете гъбите, солта, черния пипер, разбъркайте няколко пъти и след 5-6 минути смесете кафявия ориз, натрошеното кубче бульон, стафидите.

Залейте с вода, покрийте и поставете в предварително загрята фурна, за да може оризът да поеме цялата течност. Печете около 35-45 минути или до набъбване на оризчето.

Поръсете с магданоз, залейте с лимонов сок и сервирайте като гарнитура към месо или като самостоятелно оризово ястие.

Бележка: Оризът може да се накисне предварително според указанието на опаковката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: