Начин на приготвяне
Кафяв ориз с гъби и стафиди, който ще ви очарова.
Измийте и отцедете стафидите.
Избършете гъбите и ги нарежете на филийки, а лука нарежете на малки кубчета.
Загрейте фурната до 200 градуса.
В широк тиган с капак (който може да се ползва във фурната) запържете лука до остъкляване, поръсете с куркума и продължете да пържите още няколко минути.
Добавете гъбите, солта, черния пипер, разбъркайте няколко пъти и след 5-6 минути смесете кафявия ориз, натрошеното кубче бульон, стафидите.
Залейте с вода, покрийте и поставете в предварително загрята фурна, за да може оризът да поеме цялата течност. Печете около 35-45 минути или до набъбване на оризчето.
Поръсете с магданоз, залейте с лимонов сок и сервирайте като гарнитура към месо или като самостоятелно оризово ястие.
Бележка: Оризът може да се накисне предварително според указанието на опаковката.