Начин на приготвяне
Кафявият ориз изисква повече термична обработка от белия.
В касерола с вода и щипка сол сваряваме ориза до полуготовност.
Отцеждаме от водата през гевгир и изплакваме със студена вода.
Кромидът се обелва и нарязва на кубчета.
В тиган с мазнина запържваме лука и когато стане прозрачен, прибавяме стафидите и ориза да се пръжнат леко. Аз предпочитам ситни стафиди за готвене.
Овкусете с универсална подправка и соев сос. Налейте около 100-150 мл гореща вода и захлупете с капак. Оставете да поври около 2-3 мин и изключете котлона, без да го отстранявате.
След около 10 мин махнете капака и разрохкайте ориза лекичко с вилица.
Може да сервирате кафявия ориз със стафиди като самостоятелно ястие или като гарнитура.
Да ви е вкусно!