Пидели кюфтета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k16k17k12
Пидели кюфтета
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
28/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
115 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"По желание гарнирайте тези пидели кюфтета с люта чушка и домашно овче кисело мляко. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • За кюфтетата
  • кайма - 500 г телешка
  • яйце - 1 бр. по - голямо
  • галета - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1/2 глава
  • магданоз - 3 стръка, листата
  • чесън - 1 скилидка
  • черен пипер - 1/3 ч.л. или на вкус
  • кимион - 1/3 ч.л. или на вкус
  • доматен сос - 250 г
  • вода - около 250 мл
  • сол - на вкус
  • картофи - 600 г
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • За хляб пиде
  • брашно - 450 г
  • мая - 15 г жива
  • вода - 180 мл
  • прясно мляко - 50 мл
  • кисело мляко - 30 г
  • олио - 25 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • жълтък - за намазване
  • сусам - за поръсване
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете от хляба, с който ще се сервират кюфтетата, за да има време да втасва, а и да е изстинал, когато дойде ред да се поднесе.

Разтворете маята и захарта в 100 мл. леко затоплена вода. Изчакайте 15 минути сместа да шупне.

Сипете двата вида мляко с останалата вода и олиото, след това пресейте към течната смес брашното със солта.

Омесете гладко тесто и го оставете да втасва за час и половина.

През това време се заемете с кюфтетата като си накълцате на ситно лука, магданоза и чесъна и ги сложите при телешката кайма.

Чукнете яйцето, добавете галета, сол и подправките и омесете хубаво. Оставете да престои няколко часа или докато приключите с пидетата.

От втасалото тесто разделете 4 или 6 отделни питки. Всяка разтеглете с пръсти и длани, за да я изтъните и придадете четвъртита или овална форма.

Подредете в тави върху хартия за печене и оставете да втасат отново за 30 минути.

В центъра на всяко пиде направете квадратчета с притискане на дървено шишче. Намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам и маково семе.

Изчакайте питките малко да бухнат, около 20 минути или повече, взависимост от топлината в помещението.

Изпечете ги в загрята на 210 °C фурна до златисто.

Когато каймата е престояла достатъчно, оформете от нея телешки кюфтета със стандартни размери или елипсовидни.

Обелете и нарежете на едро картофите, след което ги осолете и оваляйте в олио.

Смесете доматения сос с вода и щипка сол и сипете тънък пласт на дъното на тавичка.

Подреждайте турските кюфтетата леко по диагонал, а между тях слагайте картофки. Облейте с останалия доматен сос и вода и напръскайте с олио.

Печете на 190°C под фолио или капак за малко повече от час или докато картофите омекнат.

Махнете фолиото и допечете ястието до приятен загар и извиране на течността.

Сервирайте пидели кюфтетата върху питките от хляб пиде, намазани с масълце (от овче мляко, за предпочитане)

По желание гарнирайте пидели кюфтета с люта чушка и домашно овче кисело мляко.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: