Начин на приготвяне
Започнете от хляба, с който ще се сервират кюфтетата, за да има време да втасва, а и да е изстинал, когато дойде ред да се поднесе.
Разтворете маята и захарта в 100 мл. леко затоплена вода. Изчакайте 15 минути сместа да шупне.
Сипете двата вида мляко с останалата вода и олиото, след това пресейте към течната смес брашното със солта.
Омесете гладко тесто и го оставете да втасва за час и половина.
През това време се заемете с кюфтетата като си накълцате на ситно лука, магданоза и чесъна и ги сложите при телешката кайма.
Чукнете яйцето, добавете галета, сол и подправките и омесете хубаво. Оставете да престои няколко часа или докато приключите с пидетата.
От втасалото тесто разделете 4 или 6 отделни питки. Всяка разтеглете с пръсти и длани, за да я изтъните и придадете четвъртита или овална форма.
Подредете в тави върху хартия за печене и оставете да втасат отново за 30 минути.
В центъра на всяко пиде направете квадратчета с притискане на дървено шишче. Намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам и маково семе.
Изчакайте питките малко да бухнат, около 20 минути или повече, взависимост от топлината в помещението.
Изпечете ги в загрята на 210 °C фурна до златисто.
Когато каймата е престояла достатъчно, оформете от нея телешки кюфтета със стандартни размери или елипсовидни.
Обелете и нарежете на едро картофите, след което ги осолете и оваляйте в олио.
Смесете доматения сос с вода и щипка сол и сипете тънък пласт на дъното на тавичка.
Подреждайте турските кюфтетата леко по диагонал, а между тях слагайте картофки. Облейте с останалия доматен сос и вода и напръскайте с олио.
Печете на 190°C под фолио или капак за малко повече от час или докато картофите омекнат.
Махнете фолиото и допечете ястието до приятен загар и извиране на течността.
Сервирайте пидели кюфтетата върху питките от хляб пиде, намазани с масълце (от овче мляко, за предпочитане)
По желание гарнирайте пидели кюфтета с люта чушка и домашно овче кисело мляко.
Добър апетит!