Начин на приготвяне
Първото и най-важно нещо за тази рецепта за печено свинско е да изберем тава, която не залепва.
На дъното нанезалепваща тава разстиламе хартия за печене за всеки случай. Правим това, защото ако марината изтече в тавата, медът и соевият сос буквално се спояват към нея.
Върху хартията разстиламе фолио достатъчно голямо, за да може да се завие месото в него.
След като сме измили хубаво месото, намазваме фолиото с масло и поставяме свинските гърди. Не прекаляваме с мазнината, защото те са достатъчно мазни.
Заливаме гърдите с 1/2 от марината за свинско - първо със соевия сос, след това мед, розмарин, пушен червен пипер и солта в този ред. Оставяме така за 15 мин. След това ги обръщаме и повтаряме процедурата в посочения ред. Не е нужно месото да се кисне предварително в марината, защото всичко остава във фолиото.
Завиваме месото и го оставяме настрани.
Взимаме още едно парче фолио, което намазваме с масло и подреждаме картофчетата. Около тях подреждаме пресният лук (както е показано на снимките) и слагаме чубрицата, солта и 50 г масло, така че да покриват хубаво картофките. Завиваме и тях във фолиото и ги слагаме в тавата с месото.
Поставяме тавата в предварително загрята на 250°С фурна с 200 мл вода на дъното.
Печем така 30 мин, след което намаляваме температурата на 160°С и печем 120 мин.
Тук идва пипкавата част. След като времето изтече, вадим печените картофки и ги покриваме с кърпа, за да се задушават. Винаги използвайте ръкавици или суха кърпа. При месото махаме горната част на фолиото, като се пазим парата да не ни изгори и усилваме фурната отново на 250°С. Тук времето зависи според месото. Целта е да хване златист цвят. При мен 15 мин бяха напълно достатъчни. Не оставяйте месото без надзор през тези 15 мин, все пак се е готвило 2 часа.
Изключвам фурната и вадя тавата. За хората, които не обичат много мазно, оставете печените свински гърди да се охладят хубаво. С тази рецепта смея да твърдя, че студени са дори по-вкусни.
Сервираме с картофите и салата по избор - моята беше с домати, останалите халапеньо и пресен лук, жълта чушка и червен кромид.
Бон Апети и дано снимките на свински гърди с печени картофи не Ви направят прекалено гладни! :)