Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Свински гърди с печени картофи

Свински гърди с печени картофи

МиховМихов
Новак
21170101
Свински гърди с печени картофи
Снимка: Михов
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
165 мин.
Общо
195 мин.
Порции
4
"Свински гърди с печени картофи - порция, при чийто вид всеки би се усмихнал"

Необходими Продукти

  • свински гърди - 1 кг
  • пресни картофи - 1 кг
  • За месото
  • розмарин - 20 г
  • сол - на вкус
  • пушен червен пипер - 20 g
  • соев сос - 50 мл
  • мед - 50 г пчелен
  • люти чушки - 2 бр. халапеньо
  • За картофите
  • чубрица - 20 г
  • сол - на вкус
  • масло - 50 г
  • пресен лук - 1 връзка само зелената част
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първото и най-важно нещо за тази рецепта за печено свинско е да изберем тава, която не залепва.

На дъното нанезалепваща тава разстиламе хартия за печене за всеки случай. Правим това, защото ако марината изтече в тавата, медът и соевият сос буквално се спояват към нея.

Върху хартията разстиламе фолио достатъчно голямо, за да може да се завие месото в него.

След като сме измили хубаво месото, намазваме фолиото с масло и поставяме свинските гърди. Не прекаляваме с мазнината, защото те са достатъчно мазни.

Заливаме гърдите с 1/2 от марината за свинско - първо със соевия сос, след това мед, розмарин, пушен червен пипер и солта в този ред. Оставяме така за 15 мин. След това ги обръщаме и повтаряме процедурата в посочения ред. Не е нужно месото да се кисне предварително в марината, защото всичко остава във фолиото.

Завиваме месото и го оставяме настрани.

Взимаме още едно парче фолио, което намазваме с масло и подреждаме картофчетата. Около тях подреждаме пресният лук (както е показано на снимките) и слагаме чубрицата, солта и 50 г масло, така че да покриват хубаво картофките. Завиваме и тях във фолиото и ги слагаме в тавата с месото.

Поставяме тавата в предварително загрята на 250°С фурна с 200 мл вода на дъното.

Печем така 30 мин, след което намаляваме температурата на 160°С и печем 120 мин.

Тук идва пипкавата част. След като времето изтече, вадим печените картофки и ги покриваме с кърпа, за да се задушават. Винаги използвайте ръкавици или суха кърпа. При месото махаме горната част на фолиото, като се пазим парата да не ни изгори и усилваме фурната отново на 250°С. Тук времето зависи според месото. Целта е да хване златист цвят. При мен 15 мин бяха напълно достатъчни. Не оставяйте месото без надзор през тези 15 мин, все пак се е готвило 2 часа.

Изключвам фурната и вадя тавата. За хората, които не обичат много мазно, оставете печените свински гърди да се охладят хубаво. С тази рецепта смея да твърдя, че студени са дори по-вкусни.

Сервираме с картофите и салата по избор - моята беше с домати, останалите халапеньо и пресен лук, жълта чушка и червен кромид.

Бон Апети и дано снимките на свински гърди с печени картофи не Ви направят прекалено гладни! :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: