Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Веган яхния по Бомбайски с картофи и грах

Веган яхния по Бомбайски с картофи и грах

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Веган яхния по Бомбайски с картофи и грах
Снимка: Ivelina
1 / 2
07/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Тази веган яхния е богата на различни продукти и подправки, които са богати на калий, витамини В6 и С, манган и фибри"

Необходими Продукти

  • олио - 2 ч.ч.
  • кимион - 1/2 ч.л. семена
  • синапено семе - 1 ч.ч
  • червен лук - 1 малък нарязан
  • домати - 1 голям
  • чесън - 7 скилидки
  • джинджифил - 2 см нарязан
  • кукума - 1/2 ч.л.
  • кайенски пипер - 1/2 ч.л. или червено чили на прах
  • кориандър - 1 ч.ч. смлян
  • кимион - 1/2 ч.л. смлян
  • масала маса - 1/2 ч.л. *
  • картофи - 3 средни, нарязани на дребно
  • сол - 3/4 ч.л. или повече
  • вода - 1 ч.ч. ( 235 ml ) + чаша вода
  • грах - 1 ч.ч.(145 г) пресен или размразен
  • кориандър - 1/4 ч.ч. нарязан ( 4 г )
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте маслото в голям тиган на среден огън. Когато маслото е горещо, добавете кимион и синапено семе. Гответе, докато семената на кимион променят цвета си.

Добавете лука, разбъркайте и гответе, докато стане прозрачен. 5 до 6 минути.

Междувременно смесете домата, чесъна и джинджифила в едро пюре.

Добавете доматеното пюре и подправките в тигана. Гответе, докато пюрето се сгъсти и чесънът мирише на печено - 5 до 6 минути.

Добавете картофите, солта и водата. Покрийте и гответе за 10 до 11 минути.

Добавете граха, опитайте и коригирайте солта и подправките. Намалете топлината до средно ниска. Оставете да къкри за още 10 до 12 минути или докато картофите се сварят по желание. Добавете вода, ако картофите започнат да лепнат или ако предпочитате повече къри.

Смесете кориандъра. Ако е необходимо, добавете малко лимонов сок. Коригирайте солта и подправките на вкус. Смесете. Сервирайте горещо.

Ако правите зеленчуковата яхния с варени картофи, добавете нарязани картофи, сол, 1/4 чаша вода и грах в стъпка 5, покрийте и гответе за 5 минути. Разбъркайте кориандъра и сервирайте.

*Масала масата е смес от домат, чесън и джинджифил, смелени или счукани на едро пюре.

Тези картофи от Бомбай са суперлесни и вкусни. Картофи с грах, приготвени в лесен сос от домати и подправки и гарнирани обилно с кориандър. Сервирайте ги с пълнозърнести питки или направете купа с варена киноа или др. по избор, зеленчуци, кълнове и пикантни картофи и грах.

Направете ги със сладки картофи за вариация! Можете да направите с повече сос или по сухи - както ви допада.

Готвя картофите със соса. Можете да използвате предварително варени картофи и да ги готвите със соса за 5 минути и сервирате. Регулирайте водата за соса или добавете повече къри според предпочитанията. Вместо грах добавете примерно варен нахут. Сервирайте тези картофи и грах като част от индийско ястие с къри от зеленчуци или боб/нахут или дал или тофу в спари къри и ориз или питка. Или добавете в купа с хрупкава салата и подправен варен нахут.

Картофите имат високото съдържание на нишесте/въглехидрати. Въпреки това те са чудесен източник на калий, витамини В6 и С, манган и фибри, особено ако се консумират с кожата. Както при всичко - яжте умерено тази веган яхния по Бомбайски с картофи и грах.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: