Начин на приготвяне
Сварете лещата, но не до готовност, а до полусварено състояние. Отцедете я от водата и покрийте купата, за да не изсъхват зръната.
Наситнете лука. Загрейте олиото и го запържете. Когато придобие светло-златист цвят, идва ред на предварително измития ориз.
Бъркайте около мнута и подправете с чубрица, джоджен и магданоз. Разбъркайте и добавете чаша и половина вода, в която сте разтворили сушените зеленчуци.
Гответе до пълно усвояване на течността от ориза. Свалете от огъня и прибавете лещата, разбъркайте. Овкусете плънката със сол, черен пипер и подправки по ваш вкус.
Отрежете капачетата на чушките, внимателно махнете семките. Напълнете чушките и сложет капачетата.
Намазнете тава за печене и подредете чушките. На дъното сипете около 2 пръста топла вода. Върху всяка чушка сипете малко олио.
Покрийте тавата с фолио. Загрейте фурната на 180 градуса. Печете чушките около час, след което махнете фолиото, за да получат апетитен загар.
Постните пълнени чушки с ориз и леща са много вкусни.