Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Хляб с квас и два вида брашно

Хляб с квас и два вида брашно

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хляб с квас и два вида брашно
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Само си представете какъв аромат ще усетите от този хляб, докато се пече"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г бяло пшенично (+ още за поръсване)
  • квас - 100 г ръжен или от спелта
  • вода - 200 мл
  • брашно от спелта - 180 грама
  • олио - 2 с.л. + за намазняване на ръцете
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо трябва да подхраните кваса и да го оставите да се активира за 1-2 часа.

Сипете 100 грама от кваса в купа. Добавете водата и двата вида брашно, постепенно замесете гладко тесто. Месенето продължава 15-тина минути.

Покрийте и оставете тестото да почине около час. След това премесете още веднъж за 15 минути, като по време на месенето вкарвате олиото и солта.

Оформете хляб и с помощта на остър нож оформете разрези по повърхността му. Поръсете с брашно и прехвърлете в тава с хартия за печене.

Времето за втасване зависи от силата на кваса. В случая отне около 8 часа докато хлябът почти утрои обема си.

Загрейте фурната на 200 градува. Печете пълнозърнестия хляб около 15 минути и намалете градусите на 180. Печете още 30 минути.

Оставете хляба да се охлади върху решетка и нарежете още топъл.

Хлябът с квас и два вида брашно е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: