Начин на приготвяне
Първо трябва да подхраните кваса и да го оставите да се активира за 1-2 часа.
Сипете 100 грама от кваса в купа. Добавете водата и двата вида брашно, постепенно замесете гладко тесто. Месенето продължава 15-тина минути.
Покрийте и оставете тестото да почине около час. След това премесете още веднъж за 15 минути, като по време на месенето вкарвате олиото и солта.
Оформете хляб и с помощта на остър нож оформете разрези по повърхността му. Поръсете с брашно и прехвърлете в тава с хартия за печене.
Времето за втасване зависи от силата на кваса. В случая отне около 8 часа докато хлябът почти утрои обема си.
Загрейте фурната на 200 градува. Печете пълнозърнестия хляб около 15 минути и намалете градусите на 180. Печете още 30 минути.
Оставете хляба да се охлади върху решетка и нарежете още топъл.
Хлябът с квас и два вида брашно е готов.