Начин на приготвяне
Поставяме в голяма купа двата вида брашна със солта и захарта и разбъркваме добре.
Маята разтваряме във водата отделно.
След като е готова, я наливаме при брашното и с лъжица разбъркваме всичко.
При разбъркването се получава лепкаво тесто, което не месим с ръце.
Когато е готово, покриваме купата с лист фолио и оставяме на стайна температура за 5 часа.
Поставяме хартия за печене, поръсваме я с брашно и изсипваме отгоре втасалото тесто.
Поръсваме го с малко брашно и с ръце го прегъваме няколко пъти, като набрашняваме ръцете си и оформяме кръгъл хляб.
Когато сме оформели, вече отгоре го захлупваме с купата, в която е втасвало тестото, и оставяме на стайна температура за 1 часа.
Включваме фурната на 250 °C с вентилатор и поставяме тенджера с капак.
След като фурната достигне градусите, вадим тенджерата и поставяме в нея втасалия хляб заедно с хартията за печене.
Правим си леки разрези по повърхността му с нож и поръсваме с малко брашно.
Тенджерата захлупваме с капака и я връщаме във фурната.
Печем точно 30 минути и веднага намаляваме температурата на 200 °C и махаме, като печем още 20 минути.
Селския хляб без месене охлаждаме върху решетка, преди да го разрежем.