Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Селски хляб без месене с два вида брашно

Селски хляб без месене с два вида брашно

Селски хляб без месене с два вида брашно
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г бяло
  • пълнозърнесто брашно - 300 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • топла вода - 350 мл
  • суха мая - 7 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставяме в голяма купа двата вида брашна със солта и захарта и разбъркваме добре.

Маята разтваряме във водата отделно.

След като е готова, я наливаме при брашното и с лъжица разбъркваме всичко.

При разбъркването се получава лепкаво тесто, което не месим с ръце.

Когато е готово, покриваме купата с лист фолио и оставяме на стайна температура за 5 часа.

Поставяме хартия за печене, поръсваме я с брашно и изсипваме отгоре втасалото тесто.

Поръсваме го с малко брашно и с ръце го прегъваме няколко пъти, като набрашняваме ръцете си и оформяме кръгъл хляб.

Когато сме оформели, вече отгоре го захлупваме с купата, в която е втасвало тестото, и оставяме на стайна температура за 1 часа.

Включваме фурната на 250 °C с вентилатор и поставяме тенджера с капак.

След като фурната достигне градусите, вадим тенджерата и поставяме в нея втасалия хляб заедно с хартията за печене.

Правим си леки разрези по повърхността му с нож и поръсваме с малко брашно.

Тенджерата захлупваме с капака и я връщаме във фурната.

Печем точно 30 минути и веднага намаляваме температурата на 200 °C и махаме, като печем още 20 минути.

Селския хляб без месене охлаждаме върху решетка, преди да го разрежем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: