Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Селски хляб с два вида брашно

Селски хляб с два вида брашно

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878123024841
Селски хляб с два вида брашно
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 4
03/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
5
"Уникална питка с мирис на топли спомени от детството"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч. типово
  • брашно - 1 1/2 ч.ч. тип грахам
  • мая - 1 пакетче суха
  • вода - 400 мл.
  • олио - 100 мл.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в леко топла вода заедно с 1 чаена лъжица захар и 1 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя на страна да се активизира.

В купа се пресяват брашната, добавя се 1 ч.л. сол, 1-2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. чубрица. Разбърква се хубаво, за да се смесят подправките. Изсипва се шупналата мая заедно с мазнината. Разбърква се до пълното хомогенизиране на сместа. Добавя се малко брашно и се замесва меко тесто. Не го премесвайте много, за да не се сбие тестото. Поръсва се малко брашно (за да не засъхва), покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

* Моят метод е с фурната - на 40 градуса с вентилатор, докато видя, че кърпата се е надигнала.

Втасалото тесто прехвърлям върху набрашнен плот и замесвам леко, като тестото трябва да е меко, пухкаво.

Намазнявам кръгла форма, прехвърлям тестото, леко го намазнявам, поръсвам с малко сол, черен пипер. Правя три прореза с нож, поръсвам през сито брашно и връщам във фурната отново да удвои обема си (или го оставяте на топло).

Когато е бухнал достатъчно - да изпълни формата и да се надигне над ръба й, завъртам градусите на 180 и пека около 40 минути.

Готовия хляб покривам с кърпа и оставям да си почине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: