Начин на приготвяне
Маята се разтваря в леко топла вода заедно с 1 чаена лъжица захар и 1 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя на страна да се активизира.
В купа се пресяват брашната, добавя се 1 ч.л. сол, 1-2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. чубрица. Разбърква се хубаво, за да се смесят подправките. Изсипва се шупналата мая заедно с мазнината. Разбърква се до пълното хомогенизиране на сместа. Добавя се малко брашно и се замесва меко тесто. Не го премесвайте много, за да не се сбие тестото. Поръсва се малко брашно (за да не засъхва), покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
* Моят метод е с фурната - на 40 градуса с вентилатор, докато видя, че кърпата се е надигнала.
Втасалото тесто прехвърлям върху набрашнен плот и замесвам леко, като тестото трябва да е меко, пухкаво.
Намазнявам кръгла форма, прехвърлям тестото, леко го намазнявам, поръсвам с малко сол, черен пипер. Правя три прореза с нож, поръсвам през сито брашно и връщам във фурната отново да удвои обема си (или го оставяте на топло).
Когато е бухнал достатъчно - да изпълни формата и да се надигне над ръба й, завъртам градусите на 180 и пека около 40 минути.
Готовия хляб покривам с кърпа и оставям да си почине.