Начин на приготвяне
Смесете 5 г от маята със 100 мл от водата и 100 г от брашното.
Оставете гъстата кашичка в хладилник в затворен съд поне за 12 часа.
Пресейте брашното в дълбока купа и добавете към него останалата мая и предварително леко затоплената останала вода.
Разбъркайте съставките и добавете солта, предварително пресования чесън и ферментиралата кашичка.
Омесете еластично тесто и го доомесете на плота. При нужда го поръсете с още брашно.
Върнете го в леко намазнена купа. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса за около 60 минути.
Извадете го, прихванете го, издърпайте го от всички страни и отново го оставете да си почине. Повторете това няколко пъти.
При последното разгъване го извадете с намазнени ръце и го сложете в тава върху хартия за печене.
Напръскайте го с чеснов спрей, поръсете с брашно и го оставете отново за около 1 час.
Напръскайте с вода стените и дъното с вода и сложете питката чабата да се пече до готовност на 200°C в предварително загрята фурна.
Охладете я върху решетка и тогава я поднесете.
Чабатата с чесън и мая е много вкусна.