Крем пита с юфка

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Крем пита с юфка
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 4
13/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Не можем да си позволим да пропуснем тази наслада"

Необходими Продукти

  • юфка - 1 пакет домашна
  • краве масло - 50 г
  • за крема
  • прясно мляко - 600 мл + 200 мл
  • захар - 150 г
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 6 с.л.
  • краве масло - 50 г
  • ванилия - 2 бр.
  • ядки - 100 г счукани /по желание/
  • горски плодове - замразени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тава изсипваме 1 пакет домашна юфка. Добавяме 50 г парченца краве масло и запичаме във фурната, като бъркаме често да не загори и се запече равномерно.

За крема:

В тенджера сипваме 600 мл прясно мляко и 150 г захар. Отделяме жълтъците и белтъците на 4 яйца.

Жълтъците разбиваме с 6 с.л. брашно и 200 мл прясно мляко. Разтваряме хубаво брашното, да не е на бучки.

Загряваме млякото със захарта и на тънка струйка добавяме яйчената смес, като бъркаме непрекъснато. Варим до сгъстяване на крема.

Махаме от котлона и добавяме 50 г краве масло и 2 ванилии. Бъркаме, докато се стопи маслото и се усвои хубаво от крема.

В тава с падащ ринг (20 см) на дъното слагаме половината от изпечената юфка. Отгоре слагаме половината от крема. Заглаждаме.

Отново пласт юфка и отгоре крем. Върху крема поръсваме със 100 г счукани ядки (орехи, бадеми, пекан, кашу...) и замразени горски плодове.

Разбиваме белтъците, шприцоваме отгоре и печем на горен реотан за 10 минути на 120 °C.

Охлаждаме и поставяме в хладилника да стегне за 6 часа.

Махаме внимателно ринга и декорираме крем питата с юфка с различни плодове: грозде, ягоди, малини, боровинки, череши.

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа по рецепта на Miglena Karashtranova

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: