Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Спагети с доматен сос и кюфтенца

Спагети с доматен сос и кюфтенца

Спагети с доматен сос и кюфтенца
Снимка: Теодора Мещерова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
7
"Веднъж седмично си позволете да се поглезите с порция от тези любими спагети"

Необходими Продукти

  • спагети - 1 пакет
  • За кюфтенцата
  • кайма - 700 г смес /телешка и свинска/
  • зелен лук - 1 връзка
  • магданоз - 1 връзка
  • хляб - 1 филия
  • яйца - 1 бр.
  • кимион - на вкус
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - на вкус
  • За соса
  • домати - 400 г от консерва
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • захар - 1 щипка
  • босилек - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • лютеница - 2 с.л. едросмляна
  • Още
  • кашкавал - 200 г
  • пармезан - 40 г
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете каймата. Нарежете лука наситно и го добавете към каймата. Магданоза също го нарежете на ситно и го добавете към каймата. Чукнете яйцето, добавете подправките.

Накиснете филията хляб в малко вода, изтискайте я хубаво и я добавете към каймата.

Омесете добре, покрийте купата със стреч фолио за свежо съхранение и я оставете в хладилника да поеме подправките.

В дълбока тенджера сложете вода до половината, олио и малко сол и сложете да заври. Щом заври, сложете спагетите да се готвят, като ги бъркате от време на време.

През това време обелете морковите за соса и ги настържете. Лука почистете от люспите и нарежете на ситно. Чесъна обелете и нарежете на филийки. Щом пастата е готова, я отцедете с гевгир и я сложете в купа.

Сложете маслото и разбъркайте. Оставете настрани да почива.

Сложете тиган на котлона и загрейте малко олио. След това добавете чесъна и оставете да се задуши. След което добавете лука и морковите и задушете за няколко минути. Добавете доматите от консерва, лютеницата, подправките, захарта и малко вода.

Разбъркайте всичко и оставете да се готви за около 10 минути на слаб огън.

Вземете каймата от хладилника, махнете фолиото и с помощта на мокри ръце оформете малки кюфтенца с големината на орех. При мен от количеството посочена кайма излязоха 38 кюфтенца.

Подреждайте ги в тава, застлана с хартия за печене. Изпечете кюфтенцата в загрята на 180 градуса фурна до готовност. В кръгла йенска тавичка, или с каквато разполагате, изсипете спагетите и соса и разбъркайте хубаво. Поръсете обилно с настърган кашкавал и запечете във фурната, докато кашкавалът се разтопи.

След като всички компоненти на ястието са готови е време за сервиране. В чиния сложете от спагетите, няколко кюфтенца и поръсете с настърган пармезан и сух босилек.

Ако имате пресен, може да използвате него, вместо сухия.

Спагетите с доматен сос и кюфтенца са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: