Начин на приготвяне
В купа сложете каймата. Нарежете лука наситно и го добавете към каймата. Магданоза също го нарежете на ситно и го добавете към каймата. Чукнете яйцето, добавете подправките.
Накиснете филията хляб в малко вода, изтискайте я хубаво и я добавете към каймата.
Омесете добре, покрийте купата със стреч фолио за свежо съхранение и я оставете в хладилника да поеме подправките.
В дълбока тенджера сложете вода до половината, олио и малко сол и сложете да заври. Щом заври, сложете спагетите да се готвят, като ги бъркате от време на време.
През това време обелете морковите за соса и ги настържете. Лука почистете от люспите и нарежете на ситно. Чесъна обелете и нарежете на филийки. Щом пастата е готова, я отцедете с гевгир и я сложете в купа.
Сложете маслото и разбъркайте. Оставете настрани да почива.
Сложете тиган на котлона и загрейте малко олио. След това добавете чесъна и оставете да се задуши. След което добавете лука и морковите и задушете за няколко минути. Добавете доматите от консерва, лютеницата, подправките, захарта и малко вода.
Разбъркайте всичко и оставете да се готви за около 10 минути на слаб огън.
Вземете каймата от хладилника, махнете фолиото и с помощта на мокри ръце оформете малки кюфтенца с големината на орех. При мен от количеството посочена кайма излязоха 38 кюфтенца.
Подреждайте ги в тава, застлана с хартия за печене. Изпечете кюфтенцата в загрята на 180 градуса фурна до готовност. В кръгла йенска тавичка, или с каквато разполагате, изсипете спагетите и соса и разбъркайте хубаво. Поръсете обилно с настърган кашкавал и запечете във фурната, докато кашкавалът се разтопи.
След като всички компоненти на ястието са готови е време за сервиране. В чиния сложете от спагетите, няколко кюфтенца и поръсете с настърган пармезан и сух босилек.
Ако имате пресен, може да използвате него, вместо сухия.
Спагетите с доматен сос и кюфтенца са готови.