Начин на приготвяне
Приготвяме масления блат, като пресяваме и смесваме брашната в купа. Добавяме студеното масло на кубчета към тях. Следват пудрата захар и водата.
Омесваме тесто с ръце, като не месим много дълго. После разстиламе масленото тесто с пръсти в тава за пай, покрита с пергаментова хартия.
За да приготвим плънката за масления пай, измиваме, обелваме и нарязваме ябълките на дребни парченца в съд.
Добавяме към тях кафявата захар, канелата, ванилията, есенцията ром, стафидите и бадемите (смлени предварително в чопър). Размесваме добре всичко и го поставяме върху блата в тавата.
Покриваме разкошния ябълков пай с фолио и го оставяме в хладилник за един час.
Печем масления пай с ябълки в предварително загрята до 180 градуса фурна, до готовност. По желание може да се добави едно яйце в блата преди да се омеси.
Да ви е сладко!
Коментари