Начин на приготвяне
Измийте и нарежете портокалите на шайби. Сложете ги в тенджера със захарта и водата. Варете ги, докато кората на портокалите омекне.
Портокала пасирайте с пасатор, а захарния сироп оставете за сиропиране на блатовете за плодовата торта. В купа разбийте до побеляване яйцата със захарта.
Добавете пасирания портокал с малка част от сиропа, а останалия сироп оставете за сиропиране на блатовете. В сместа за тестото добавете и брашното, размесено с бакпулвера, какаото и смлените бадеми.
Разбийте внимателно и изсипете във форма за печене. Печете около 40-45 предварително загрята до 170 градуса.
За крема разбийте в купа яйцата и жълтъците с вилица, добавете сока от портокали и захарта. Добавете разтопеното краве масло на тънка струйка с постоянно разбиване към яйчната смес.
Сложете сместа на водна баня на котлона и я варете при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти около 20 минути. Щом се охлади, към сместа добавете и разбитата сметана.
Изпеченият блат за вашата торта разрежете на 3 части. Върху поднос или подходяща чиния поставете един от блатовете, сиропирайте го и намажете с крем.
Внимателно сложете и втория блат, сиропирайте го и отново крем. Похлупете с третия блат и сиропирайте леко.
Намажете отгоре тортата с крем и оставете част от крема да се стича отстрани по нея. Отгоре поръсете обилно с кокосови стърготини.
Сложете портокаловата торта с кокос и какао в хладилник.