Начин на приготвяне
Пържолите от свински врат или др. се начукват леко и във всяка една се правят прорези.
В прорезите се натиква по парченце от предварително нарязаният чесън. Месото се поръсва със сол и смлян четен пипер и се оставя така, за да се овкуси.
В тиган се загряват кравето масло и олиото. В тях се запържват за кратко пържолите от двете страни. Изваждат се и се прехвърлят в тавичка.
На тяхно място в сгорещената мазнина се поставя първо нарязаната на ситно глава лук, а след това към нея се добавят нарязаните на филийки гъби.
След като леко покафенеят, се налива бялото вино.
Гъбите се разбъркват на няколко пъти, след което се поръсват с малко брашно.
Отново се разбърква всичко. Сосът се разрежда с гъбен бульон, овкусява се със сол, смлян черен пипер и се оставя да се готви около 10 минути.
Излива се върху пържолите и ястието отива във фурната.
Шпикованите пържоли се пекат на 200 °C за около 45 минути.
Сервират се шпиковани пържоли с гъбен сос поръсени с нарязан на ситно пресен магданоз.