Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Шоколадова торта с цитрусов привкус

Шоколадова торта с цитрусов привкус

Габриела ЦулинГабриела Цулин
Чирак
5336168110
Шоколадова торта с цитрусов привкус2 / 2
11/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Виждаш я и не можеш да сведеш поглед от нея. Истински сладък шедьовър е тази шоколадова тортичка"

Необходими Продукти

  • за ганаша
  • животинска сметана - 600 мл 35% масленост
  • бял шоколад - 200 г без захар
  • шоколад - 200 г кулинарен
  • за блатовете
  • бяло брашно - 200 г
  • какао - 40 г натурално 22% масленост
  • краве масло - 200 г размекнато
  • фурми - 200 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • яйца - 4 разбити
  • кулинарен шоколад - 100 г
  • еспресо - 50 мл силно
  • сушени плодове - 100 г микс френско грозде, стафиди и цитрусови корички малиново вино - 50 мл
  • за украсата
  • какао - натурално на прах 22% масленост
  • домашни трюфели
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с накисването на микса плодове в малиново вино, за да могат да набъбнат, докато приготвяте останалата част от съставките за шоко тортата.

Загрейте сметаната, докато започне да къкри.

Свалете я от котлона и разделете в две купи. В едната купа сложете белия шоколад, а в другата натуралния кувертюр.

Разбъркайте до получаването на гладки смеси и ги оставете да се охладят за час.

За по-бързо може да ги сложите в хладилника, но ги наглеждайте и ги разбърквайте, за да не се стегнат прекалено много.

Трябва да са като гъста сметана и да се мажат с лекота.

Аз оставих смесите да изстинат напълно на стайна температура, а след това прибрах в хладилник за 3 часа, като през определено време /когато се сетя/, разбърквах.

Загрейте фурната на 180 °C.

Намаслете една 26 сантиметрова форма с незалепващо покритие и застелете дъното ѝ с хартия за печене.

Изсипете в купа брашното, какаото, маслото, смлените фурми*, бакпулвера и яйцата и ги разбийте с миксер до получаването на гладка и кремообразна смес.

*Фурмите се почистват от костилките и се слагат с 30 милилитра в блендер. Смилат се до гладка смес.

Добавете кафето и парченцата натурален шоколад в купата.

Разбъркайте до получаването на еднородна смес.

Разпределете я във формата, а отгоре разпределете отцедените сушени плодове.

Потупайте ги с лъжица, за да могат да потънат в сместа.

Сложете тавата в средата на предварително загрята фурна на 180 °C.

Печете 25 минути, докато пробата с дървена клечка в средата излезе чиста.

Изчакайте 5 минути формата с блата да се охлади, а след това обърнете блата върху метална решетка, обелете хартията и го оставете да се охлади напълно.

След това го разрежете на две през средата, за да получите два еднакви по големина блата за торта. Има приспособления за разрязване, но и нож ще ви свърши работа.

С острието няма да се смачка толкова шоколадовия блат, както с нож. Имайте го предвид.

Поставете блат в поднос, отгоре намажете с крем с натурален кувертюр, отново поставете блат, после пак крем с натурален кувертюр и накрая разпределете белия крем отгоре за завършек на уникалната торта.

Както виждате по снимките, той е повече от тъмния крем, като вторият пласт не си личи много, защото се е скрил от белия крем.

Поставете в хладилник за 1 нощ, за да отлежи добре.

Поръсете тортата с натурално какао на прах, а отгоре подредете домашни трюфели (бонбони).

Можете да използвате и друг вид декорация, според предпочитанията ви.

Отново поставете тортата в хладилник до момента, когато ще я консумирате.

Преди да я разрежете и поднесете, я извадете за 30 минути до 1 час, за да се отпусне.

Приятен апетит с моята шоколадова торта с цитрусов привкус!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: