Начин на приготвяне
Накълцайте лука и чесъна на ситно и ги запържете в загретия зехтин за около 3-4 минути.
Добавете гъбките пачи крак, добре измити и почистени от по-твърдите пънчета. По-едрите може да нарежете, а малките оставете цели.
Гответе лука с гъбите още 4-5 минути на умерен огън и след това сипете ориза Арборио или Карнароли.
След около 2 минути налейте виното и бъркайте, за да се поизпари алкохолът, после сипете два черпака горещ бульон и варете, докато оризът за ризото го поеме.
Налейте следващи два черпака и през цялото време не спирайте да бъркате, за да се отделя нишестето от ориза. Ако е обикновен, той може да се начупи, но при сортовете за ризото това няма да се случи и зрънцата ще си останат цели, незалепнали и обгърнати от кремообразно сосче.
Гответе, докато оризът поеме всичкия бульон и е добре сварен, но не и прекалено. 15-16 минути са му достатъчни.
Сложете маскарпонето и маслото с малко сол, разбъркайте и разпределете в две порции.
Поръсете ризотото с гъби със ситно скълцан пресен магданоз, фино смлян черен пипер и тънки люспи пармезан или друго твърдо, ароматно и зряло сирене.
Насладете се на неустоимо Ризото с маскарпоне и пачи крак! Добър апетит!