Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с маскарпоне и пачи крак

Ризото с маскарпоне и пачи крак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ризото с маскарпоне и пачи крак
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
13/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"С всяка хапка от това ризото вече си мислим за втората порция от него, която ще си сипем"

Необходими Продукти

  • ориз - 270 г Арборио или Карнароли
  • лук - 85 г
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 50 мл.
  • пачи крак - 150 г гъби
  • маскарпоне - 25 г
  • краве масло - 2 ч.л.
  • магданоз - 3 стръка, листата
  • бяло вино - 80 мл.
  • бульон - 700 мл. зеленчуков
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • пармезан - около 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука и чесъна на ситно и ги запържете в загретия зехтин за около 3-4 минути.

Добавете гъбките пачи крак, добре измити и почистени от по-твърдите пънчета. По-едрите може да нарежете, а малките оставете цели.

Гответе лука с гъбите още 4-5 минути на умерен огън и след това сипете ориза Арборио или Карнароли.

След около 2 минути налейте виното и бъркайте, за да се поизпари алкохолът, после сипете два черпака горещ бульон и варете, докато оризът за ризото го поеме.

Налейте следващи два черпака и през цялото време не спирайте да бъркате, за да се отделя нишестето от ориза. Ако е обикновен, той може да се начупи, но при сортовете за ризото това няма да се случи и зрънцата ще си останат цели, незалепнали и обгърнати от кремообразно сосче.

Гответе, докато оризът поеме всичкия бульон и е добре сварен, но не и прекалено. 15-16 минути са му достатъчни.

Сложете маскарпонето и маслото с малко сол, разбъркайте и разпределете в две порции.

Поръсете ризотото с гъби със ситно скълцан пресен магданоз, фино смлян черен пипер и тънки люспи пармезан или друго твърдо, ароматно и зряло сирене.

Насладете се на неустоимо Ризото с маскарпоне и пачи крак! Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: