Класически щрудел

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3113k
Класически щрудел1 / 2
28/12/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4-6
"Класически щрудел, чийто вкус обожаваме"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 300 г + за поръсване
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 125 мл топла
  • лимонов сок - 1/2 ч.л.
  • за плънката
  • ябълки - 1 кг
  • галета - 4 с.л.
  • лимони - 1 бр.
  • захар - 150 г
  • канела - 1 ч.л.
  • коняк - 1 с.л.
  • стафиди - 100 г
  • пудра захар - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното със солта в подходяща купа. В средата сложете яйцето и олиото. При непрекъснато бъркане добавете лимоновия сок и на тънка струйка водата. Бъркайте до получаването на еднородна смес, която се отделя без проблеми от стените на съда.

Намажете тестото с малко масло или олио и го покрийте с фолио. Оставете го 1 час на топло, за да втаса.

Измийте стафидите и ги накиснете в коняка за 10 минути. Отцедете ги и ги смесете със захарта и канелата. Добавете обелените и нарязани на кубчета ябълки. Напръскайте ги с лимонов сок, за да не потъмнеят.

Пригответе памучна или ленена кърпа и я поръсете с олио. Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност. Разделете го на две части. Разточете едната част на много тънка кора, която се слага върху кърпата. Разпределете половината от плодовата смес в единия край на кората и с помощта на кърпата я навийте на стегнато руло. Повторете процедурата и с останалото тесто.

Корите се поставят в предварително намазнена тавичка. Щруделът се пече около 45 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Поръсете обилно с пудра захар още топлия сладкиш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Monika Ivanova
Monika Ivanova
досега винаги съм го правила само с готови кори и сега искам аз да си ги направя, но дали е вярна рецептата?
11.04.2016 07:06
ЦУНИЧКА
ЦУНИЧКА
Абсолютна глупост! В тестото се добавя оцет,а не лимон и никакво втасване на топло няма! Къде има мая,че да трябва втасване? Съвсем непрофесионално написано!
19.11.2015 08:09