Начин на приготвяне
Пресейте брашното със солта в подходяща купа. В средата сложете яйцето и олиото. При непрекъснато бъркане добавете лимоновия сок и на тънка струйка водата. Бъркайте до получаването на еднородна смес, която се отделя без проблеми от стените на съда.
Намажете тестото с малко масло или олио и го покрийте с фолио. Оставете го 1 час на топло, за да втаса.
Измийте стафидите и ги накиснете в коняка за 10 минути. Отцедете ги и ги смесете със захарта и канелата. Добавете обелените и нарязани на кубчета ябълки. Напръскайте ги с лимонов сок, за да не потъмнеят.
Пригответе памучна или ленена кърпа и я поръсете с олио. Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност. Разделете го на две части. Разточете едната част на много тънка кора, която се слага върху кърпата. Разпределете половината от плодовата смес в единия край на кората и с помощта на кърпата я навийте на стегнато руло. Повторете процедурата и с останалото тесто.
Корите се поставят в предварително намазнена тавичка. Щруделът се пече около 45 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Поръсете обилно с пудра захар още топлия сладкиш.
Коментари