Овнешки задушен бут

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Овнешки задушен бут1 / 2
15/12/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
10-12

Необходими Продукти

  • овнешки бут - 1 кг.
  • олио - 1/2 ч.ч. (може и 100 гр. лой)
  • чесън - 10 скилидки
  • сланина - 100 гр. (пушена)
  • картофи - 7 - 8 бр.
  • чушки - 2 - 3 бр.
  • домати - 2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 1/2 гл.
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • лимони - 1/2 бр.
  • черен пипер - 10 - 12 зърна
  • бахар - 5 - 6 зърна
  • дафинов лист - 1 бр.
  • магданоз - 1 вр.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме овнешкият бут и го подсушаваме с кърпа. Пробождаме го с остър нож на различни места и в тях поставяме парченце сланина и скилидка чесън. Осоляваме бутът и го оставяме настрани.

Измиваме и изчистваме зеленчуците - картофи, чушки, домати, моркови и целина. Нарязваме ги на едро.

В голям съд слагаме мазнината (или разтопяваме лойта) и задушаваме бута заедно със зеленчуците.

Размиваме доматеното пюре с вода и го прибавяме към ястието, като слагаме и подправките - черен пипер, бахар, дафинов лист. Добавяме и лимонът - обелен и без кората, нарязан на парченца.

Заливаме ястието с топла вода, посоляваме го и го оставяме да къкри на тих огън, докато месото омекне.

Изваждаме готовият бут и го нарязваме на филийки.

Поднасяме ястието със сос и поръсено с магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: