Начин на приготвяне
Почистете и нарежете праза на дребно. Задушете на умерен котлона с малко сол. Сипете ориза и разбъркайте. Овкусете с черен пипер, чубрица и джоджен.
Сипете около 700 мл вода, вегета и гответе ориза до омекване. Първо се готви на силен огън, после се намалява.
Добре е плънката за сръбската баница да е по-солена. Щом е готова, оставете да изстине.
Разстелете корите, намажете всяка с олио и разпределете плънката.
Навийте на руло и наредете право в правоъгълна тава. Така процедирайте с 5-6 кори.
Намажете баницата с ориз с мазнина и печете за 35 мин. на 180 градуса. Може да напръскате с вода по време на печенето.
Щом е готова, оставете сръбската веган баница с ориз да изстине, покрита с кърпа за 10 мин.