Начин на приготвяне
Нарязваме зелето на тънки ивички, червените и зелените чушки нарязаваме на ситни квадратчета, а морковите ги настъргваме на едро.
Всички продукти поставяме в голямо корито заедно с нарязаните на ситно магданоз и целина.
Олиото слагаме в тенджера и запържваме за кратко и махаме от котлона.
След като изстине, се смесва с оцета и се вари отново, а след това се сипва топло върху зелевата смес.
Прибавяме солта и черния пипер, объркваме добре и пълним сместа в буркани, като саламурата, която остане, я разпределяме.
Затваряме и стерилизираме туршията със зеле 5 минути за капачката.
От цялата доза излизат 34 буркана есенна туршия от 720 мл с винтова капачка.
Наздраве с тази смолянска рязана туршия.