Начин на приготвяне
Грахът се почиства и се оставя да кисне във вода през нощта, за да омекне.
На другия ден се сварява за около 90 мин в повече вода до омекване.
Оставя се да изстине във водата, в която се е варил.
Обелваме ябълките, изчистваме семенната част, режем плода на кубчета. Веднага се заливат с 2 с.л. лимонов сок, за да не потъмнеят.
Нарязва се беконът на тънки лентички и се запържва в тефлонов тиган, без мазнина - да стане хрупкав. Оставя се да се изцеди от мазнината върху хартиени салфетки.
Нарязва се кашкавалът на малки кубчета и в голяма купа се смесва с изстиналия грах, ябълките и бекона.
В купа приготвяме сос от останалите 2 с.л. лимонов сок, киселото мляко и майонезата. Добавя се сол и черен пипер.
От босилека се откъсват само листенца, измиват се и се подсушават. След това се нарязва на лентички. Добавят се в маринатата и се разбъркват.
Внимателно се залива вкусната салата с бекон и се разбърква.
Добър апетит с тази вкусна салата от грах с кашкавал и бекон!