Начин на приготвяне
Котлетите овкусяваме със сол и черен пипер, оставяме за един час.
Чесъна почистваме и нарязваме на колелца.
Магданоза нарязваме на ситно.
В тава си слагаме алуминиево фолио, подреждаме котлетите, разпределяме чесъна върху тях.
В купа си смесваме виното, сока от лимона и магданоза.
Разбъркваме добре и заливаме котлетите.
Обвиваме ги с фолиото и печем сьомгата на фурна в предварително загрята на 180°C за около 30 минуни.
След това премахваме фолиото на ароматната печена риба и запичаме за няколко минути.
Поднасяме с чаша червени вино уникално вкусна сьомга.
Коментари
Лично аз използвах рибка, която беше 900 грама без главата. Реже се на шайби 2,5 см. За мен една глава чесън за такова количество беше много, за това сложих половин(пак беше доста). Бих заложил на 3-5 скилидки в зависимост от количеството риба. Вместо лимон сложих лайм. С лимон също ще е перфектно, но според мен се припокрива с киселата жилка на бялото вино. Лаймът от своя страна добавя дивия вкус на плода.
Зехтинът го сложих заедно с виното, лайма и магданоза. Разбърках с бъркачка за яйца. Получи се псевдо-винегрет, който залях отпочиналите рибки.
Според мен 30 минути са прекалено малко. Бих заложил на 40 с 10 миути и 10 минути без фолио!
Но идеята и рецептата са страхотни! Благодаря!