Начин на приготвяне
Филетата сьомга се измиват и почистват с пинцета, ако има останали костици. Кожата се оставя.
Нарязват се на порционни парчета и се поръсват със сол, черен пипер, щипка кафява захар и сухи фино смлени зелени средиземноморски подправки на вкус (розмарин, босилек, мащерка). Може да добавите по желание и едро смляно чили. Накрая се поливат със сока от половин портокал и 1 с.л. зехтин.
Сьомгата се оставя да се овкуси за половин час.
Маслото и 1 с.л. зехтин се загряват в тиган. Филетата сьомга се слагат в загрятата мазнина с кожата надолу за около 6 минути, след което се обръщат и се пържат още 2 минути на по-ниска температура.
Ако решите да приготвите сьомгата на фурна, то загрейте предварително фурната на 160 °C с вентилатор или на 180 °C на горен и долен реотан. Печете 15 минути.
Сьомга с портокалова глазура е готова! Питието е по ваш вкус!
Добър апетит!