Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Вегетарианска мусака с карфиол

Вегетарианска мусака с карфиол

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Вегетарианска мусака с карфиол
Снимка: Яница Николова
2 / 4
24/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Ако не ядете месо, това не пречи да ядете мусака - просто я пригответе по тази рецепта с карфиол"

Необходими Продукти

  • карфиол - 1/2 глава
  • лук - 3 гл.
  • ориз - 1 к.ч.
  • домати - 2 с.л. , консерва
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • моркови - 1 бр.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • вода - около 3 ч.ч., гореща
  • Заливка
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - около 1 ч.ч.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • брашно - 1 с.л., равна, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази есенна мусака карфиолът се почиства, измива, накъсва се на розички и се сварява на пара. После се прехвърля в намазнена тавичка.

В тиган се запържват почистеният и нарязан на средно големи парчета лук и настърган на едро морков.

Посолява се на вкус и се добавя оризът, който е предварително изплакнат.

Разбърква се за около 1 минута и се добавят доматите и червеният пипер. Запържените лук и ориз се прибавят към карфиола в тавата заедно с черния пипер и горещата вода, колкото да покрие, и леко се разбърква.

Пече се в загрята фурна на 180-190°C около 40 минути или до готовност.

После се прави заливката, като яйца, мляко, сол и брашно се разбиват и се залива зеленчуковата мусака.

Допича се още 10 минути или до златисто.

Сервира се леко охладена. По желание вегетарианската мусака с карфиол се поръсва със зелени подправки по избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: