Начин на приготвяне
Започвам със сос бешамел, защото искам да се охлади. За първи път правя такъв сос и малко експериментирах.
В една малка тенджера слагам 2 супени лъжици брашно класик и 1 чаша топла вода. Започвам да бъркам, докато стане хомогенна смес с консистенцията на боза. Ако е много рядка, добавям още брашно и респективно, ако е много гъста - вода.
Нямах масло под ръка и за това добавям към сместа 60-70 мл олио и отново бъркам до хомогенност. Поставям тенджерата на средно загрял котлон и след няколко минути добавям прясното мляко.
Бъркам, докато кипне и махам от огъня. Ако сместа ви започне да загаря по дъното, добавете още вода или мляко. Добавям 2 яйца (в случая не разделям жълтъци и белтъци, а използвам цяло яйце) и продължавам да бъркам. Ако не можете да си намерите домашни яйца, е хубаво отново да кипнете соса след добавянето им.
За пържолите съм нарязал на ситно чесън и лук. Загрявам олио в тиган и ги запържвам до златисто.
Добавям предварително овкусените свински пържоли и когато са почти готови, нарязвам ябълката на шайби и я подреждам под тях. Слагам капак на тигана и готвя още няколко минути.
Обелвам бейби картофките и отрязвам двата им края, за да могат да стоят изправени. Отстранявам вече изгорелите лук и чесън от олиото и слагам картофите. Затварям с капак и след няколко минути ги обръщам. Повтарям, докато станат златисти и от двете страни.
Подреждам чиниите и сервирам. Признавам, че при моята декорация на чинията марулята беше излишна.
Добър апетит със свинските пържоли с картофи и сос бешамел!
Коментари