Есенен чийзкейк с тиква

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Есенен чийзкейк с тиква
Снимка: Yordanka Kovacheva
7 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Няма как да не обичаме есента, само вижте какви чудни десерти с тиква може да се направят"

Необходими Продукти

  • Тиквено Пюре
  • тиква - 220 г сварена
  • краве масло - 50 г
  • карамфил - 1 гвоздейче
  • канела - 1 щипка
  • черен пипер - 2 щипки
  • джинджифил - 1 ч.л. настърган пресен корен
  • индийско орехче - 2 щипки
  • мед - 2 или 3 с.л. или на вкус (според сладостта на тиквата)
  • Блат
  • бисквити - 200 г
  • краве масло - 90 г
  • ром - 1 капачка, тъмен
  • прясно мляко - 15 мл
  • Чийзсмес
  • крема сирене - 250 г
  • яйца - 2 бр. големи
  • нишесте - 1 с.л. (около 15 г)
  • заквасена сметана - 100 г
  • сладкарска сметана - 100 мл
  • захар - 100 г
  • ванилова захар - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За ароматното тиквено пюре:

Намачкайте или пасирайте още топлата сварена тиква и сложете в касерола на огъня заедно с маслото, джинджифила, меда и всички подправки.

Бъркайте около 8-10 минути, за да се разгърнат ароматите и маслото да се слее с тиквата.

Оставете настрана да се поохлади леко.

За блата:

Натрошете бисквитите на фин пясък и смесете с разтопеното масло, тъмен ром и малко мляко, за да се навлажнят по-добре бисквитените трохи.

Сипете сместа във форма за торта с откопчаващо се дъно (дъното и стените да са покрити с хартия за печене). Притискайте с пръсти, повдигайки ръб до средата на височината на стените.

Приберете блата в хладилник да стегне.

За чийзсместа:

Разбийте яйцата със захарта, нишестето, крема сиренето, ваниловата захар и сметаните. Отделете повече от половината от бялата смес и в останалото количество от нея сипете ароматното тиквено пюре. Разбъркайте до хомогенност.

Приготвяне на чийзкейка:

Извадете блата от хладилника и сипете в центъра малко от бялата смес, върху нея сложете от оранжевата тиквена смес и пак от бялата. Редувайте така, докато привършите и двата цвята и пълнежа стане шарен. Може да прокарате шишче или острието на нож, рисувайки различни шарки чрез смесването на пластовете.

Печете тиквения чийзкейк на 200 °C за 20 минути и после намалете на 180 °C за още около 15-20 минути или докато сладкишът с тиква придобие красив загар, надигнал се е и е стегнал.

Оставете го за 30 минути във фурната на отворена наполовина вратичка, после изчакайте да изстине и приберете в хладилник за няколко часа да се охлади и стегне.

Сервирайте есенен чийзкейк с тиква с топка ванилов сладолед, сладко от кайсии или с поръска от пудра захар. Аз го обичам и просто така или само с малко смлени орехи за разкош.

Да ви е сладко и на вас!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Страхотен сладкиш !
Благодаря ви за рецептата.
Използвах вместо готварска и заквасена сметани -кисело мляко и извара ,за да има по-малко калории а и да е по-здравословно и не очаквах ,но се получи страхотен,ароматен и пухкав с невероятно аромат на домашно приготвена вкусотия.
Лесно, бързо и без излишни набухватели;)
Ще се опитам да кача снимка,за се види крайния резултат.
Със сигурност ще се превърне в една от любимите ми рецепти ;)
20.11.2022 17:14
Ivana Georgieva
Ivana Georgieva
Изглежда чудесно, ще го пробвам!
30.11.2021 17:55