Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пататник»Родопски пататник с месо

Родопски пататник с месо

IvankaIvanka
Новак
252423
Родопски пататник с месо1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6-8
"Със сигурност сте чували за традиционния родопски пататник, но тук ще ви предложим една малко по-различна рецепта, включваща и месо"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг
  • лук - 3 - 4 гл.
  • олио - 1 ч.ч.
  • яйца - 5 бр.
  • месо - 300 г (кълцано)
  • брашно - 300 г
  • джоджен - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. (смлян)
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настъргваме на едро ренде предварително обелените и измити картофи. Сваряваме и нарязваме на дребно яйцата. Обелваме, измиваме и нарязваме на ситно лукът.

Приготвяме плънка като настърганите картофи разбъркваме с накълцаното месо, сварените яйца, лука, джоджена, черния пипер, половината от мазнината и сол - на вкус.

Омесваме тесто от брашното, посолено с малко сол и вода - колкото поеме. Разточваме две кори, като едната е по-голяма от другата.

В намазана с олио тава слагаме по-голямата кора, върху нея изсипваме и разстиламе плънката, и накрая покриваме с по-малката кора. Завиваме краищата на корите и поръсваме с останалата мазнина.

Печем пататника в умерена фурна за около 30-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
41
30
20
11
Дай твоята оценка: