Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пататник»Родопски Пататник без кори

Родопски Пататник без кори

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
721k128452
Родопски Пататник без кори
Снимка: Иван Паунов
1 / 3с Видео
04/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Традиционен Родопски пататник без кори - ето как може да го приготвите и вие"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 200 г (саламурено)
  • чубрица - 1 щипка
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Има наистина много варианти на Пататник. Най-известните от тях са: Пататник с Кори, подобен на Родопския Клин, който наскоро правих и Пататник без кори, който аз правя сега.

Различават се също така по това, че едни се правят на тиган, а други се пекат на фурна. За мен най-вкусни стават на тиган и затова ви и показвам точно тази рецепта.

Измиваме картофите и ги обелваме. След това ги измиваме още веднъж и ги настъргваме с рендето. Прибавяме солта и хубаво притискаме настърганите картофи, за да си пуснат всичката вода.

Прецеждаме от сока и овкусяваме с черен пипер. Сега към тях добавяме яйцата, сиренето и чубрицата. Хубаво омесваме всички съставки.

Загряваме тиган на средна степен и към него прибавяме 3 с.л. олио и 15 гр. масло. Щом мазнината загрее, добавяме и картофената смес, като я заравняваме в тигана. Оставете да се запържи за 10-12 минути и след това внимателно обърнете с помощта на дъска за рязане или голяма чиния.

Оставяме за същото време да се запържи и от втората страна. През това време намазаваме отгоре с останалите 5 г масло.

Родопският пататник без кори е чуден.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Превъзходен е и с чубрица!
25.02.2022 21:46
Анонимен
Анонимен
Оригиналната рецепта е с джоджен, в Родопите почти не ползваме чубрица за готвене :)
15.02.2022 15:00
Иван Паунов
Иван Паунов
Аз съм по-голям фен на джоджена, когато се използва при кайма или ориз. :)
05.02.2022 10:01
Miss Tasty
Miss Tasty
Aз бих сложила джоджен вместо чубрица, но иначе звучи супер
04.02.2022 15:12