Начин на приготвяне
Слагаме маята в малко хладка вода с лъжичка захар и чакаме да шупне. Когато е готова в съд изсипваме брашното, слагаме му сол, правим кладенче в средата изсипваме маята и млякото и правим меко тесто. Оставяме настрана.
Белим картофите и лука. Стържем всички картофи на ренде, режем лука на ситно, добавяме яйцето, черния пипер, солта, чубрицата и олиото. Разбъркваме добре.
От готовото тесто правим 2 топчици, едната от които е малко по голяма - за долната кора, за да може да хване и страните.
Разточваме първо долната, голямата слагаме в добре намаслена тава, върху нея изсипваме сместа, точим и горната кора, слагаме и нея.
Пече се само на долна фурна, дали е готов се поклаща тавата, за да се разбере дали е отлепил, взима се друга по голяма тава или дъска, слага се върху пататника и се обръща.
Слага се с суровата страна надолу и продължава да се пече само на долна фурна до готовност. Родопският точен пататник е много вкусен.