Начин на приготвяне
Лимецовото брашно се пресява два пъти, като последният е в купата, в която ще се меси. Прибавя се солта и се разбърква много добре.
Маята се слага в малка купа и се разбърква с меда и 3 с.л. топла вода.
Разбърква се много добре и се оставя маята да шупне. В средата на брашното се прави кладенче.
Содата се разбърква в чаша с оцета и се изсипва в кладенчето на брашното. Шупналата мая се изсипва в брашното.
Прибавя се топлата вода. Водата трябва да е топла, не хладка. Замесва се твърдо тесто.
Тестото се слага в купа и се завива с кърпа.
Оставя се да втаса 30 мин., след което се премесва без да се добавя брашно. Отделя се малка топка от тестото.
Останалото тесто се оформя във формата на риба и се слага в набрашнена тава с незалепващо покритие.
От малката топка се отделя малка част, от която се оформя опашката, окото и устата на рибата.
Другата част се разточва на тънка кора.
С малка чаша се изрязват кръгчета и се нареждат върху рибата като люспи.
Питката се завива с кърпа и се оставя да втаса 30 мин.
Пече се в предварително загрята фурна 40 мин. на 160 градуса на най-долното ниво на решетката.
Лимецовата питка за Никулден е готова.