Начин на приготвяне
Сложете джолана в тенджера под налягане /може и в друг съд/, добавете вода, за да го покриете и го сварете до готовност.
Обелете и почистете картофите, лука и морковите.
Нарежете лука на ситно, морковите на колелца, а картофите на по-едри кубчета.
Сложете нарязаните зеленчуци в глинен гювеч, добавете граха, олиото и доматеното пюре.
Овкусете със сол, прибавете подправките без свежия магданоз. Сложете свинския джолан.
Прецедете бульона от джолана и го налейте в гювеча, до покриването на зеленчуците.
Похлупете с капака на гювеча и печете джолана с картофи на 200 °C / гювечът се слага в студена фурна, след което фурната се включва, в противен случай съдът може да се пукне/.
Свински джолан с грах и картофи в гърне е уникално вкусно ястие!