Начин на приготвяне
Това е една много ефектна и вкусна питка бриош във форма и вид на питка коледна звезда.
Разтворете маята в леко затопленото мляко с лъжичка захар и малко брашно. Разбъркайте на кашичка и оставете да втаса за 10 минути или докато шупне.
Пресейте брашното в голяма купа и в средата направете кледенче, в което сипете леко разбитите със захарта 5 яйца, разтопеното масло и шупнало мляко с мая.
Добавете ванилията, рома и цитрусовите корички много фино настъргани (без бели части от кората).
Замесете гладко и меко тесто, като най-добре да си служите с кухненски робот или миксер с приставки за тесто.
При нужда поръсвайте брашно или пък добавяйте още малко разтопено масло.
Оставете тестото да втаса за около час и половина в намазнената купа и покрито със стреч фолио.
След като е бухнало добре и има образувани големи мехури в него, прехвърлете на намазнен с олио плот и със също така намазнени ръце рязделете на 4 равни части.
Всяка от тях разточвайте в кръг с диаметър около 30 см, намазвайте обилно с мляко или разтопено масло и след това с по 3 лъжици сладко от боровинки. Полагайте корите една върху друга, като последната не мажете с нищо.
В центъра на кръга поставете чаша и нарежете на 14 или 16 ленти от ръба на чашата до края на окръжността.
Завивайте и усуквайте две по две лентите тесто в посока една срещу друга. Краищата им събирайте, за да се получат като лъчи. По този начин получавате разкошната форма на звезда.
Оставете я отново да втаса в тавичката, в която ще печете (покрита с хартия за печене).
Когато хубаво бухне, изпечете в загрята на 170-175 °C фурна за около 45 минути.
Ако много потъмнява отгоре, сложете накрая лист алуминиево фолио.
Готовата празнична питка намажете със сладко от кайсии или мед, разредения с малко водичка или анасонов ликьор.
Когато леко попие, поръсете с пудра захар сладката питка, за да изглежда звездата като заснежена.
Поднесете на коледната трапеза и хапвайте с настроение!