Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бриош»Питка Коледна Звезда

Питка Коледна Звезда

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Питка Коледна Звезда7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
15
"За жалост не става само с гледане, ще трябва да се потрудите, ако искате да опитате тази сладка пита"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 30 г жива
  • яйца - 5 бр. големи
  • краве масло - 60 г + за намазване
  • прясно мляко - 100 мл
  • олио - около 2 с.л.
  • ванилия - 2 прахчета (4 g)
  • захар - 100 г
  • ром - 15 мл. тъмен
  • цитрусова кора - от 1 лимон, фино настъргана
  • цитрусова кора - от 1 малък портокал, фино настъргана
  • сладко - 9 с.л. от боровинки
  • сладко - 1 - 2 с.л. от кайсии (или пчелен мед)
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е една много ефектна и вкусна питка бриош във форма и вид на питка коледна звезда.

Разтворете маята в леко затопленото мляко с лъжичка захар и малко брашно. Разбъркайте на кашичка и оставете да втаса за 10 минути или докато шупне.

Пресейте брашното в голяма купа и в средата направете кледенче, в което сипете леко разбитите със захарта 5 яйца, разтопеното масло и шупнало мляко с мая.

Добавете ванилията, рома и цитрусовите корички много фино настъргани (без бели части от кората).

Замесете гладко и меко тесто, като най-добре да си служите с кухненски робот или миксер с приставки за тесто.

При нужда поръсвайте брашно или пък добавяйте още малко разтопено масло.

Оставете тестото да втаса за около час и половина в намазнената купа и покрито със стреч фолио.

След като е бухнало добре и има образувани големи мехури в него, прехвърлете на намазнен с олио плот и със също така намазнени ръце рязделете на 4 равни части.

Всяка от тях разточвайте в кръг с диаметър около 30 см, намазвайте обилно с мляко или разтопено масло и след това с по 3 лъжици сладко от боровинки. Полагайте корите една върху друга, като последната не мажете с нищо.

В центъра на кръга поставете чаша и нарежете на 14 или 16 ленти от ръба на чашата до края на окръжността.

Завивайте и усуквайте две по две лентите тесто в посока една срещу друга. Краищата им събирайте, за да се получат като лъчи. По този начин получавате разкошната форма на звезда.

Оставете я отново да втаса в тавичката, в която ще печете (покрита с хартия за печене).

Когато хубаво бухне, изпечете в загрята на 170-175 °C фурна за около 45 минути.

Ако много потъмнява отгоре, сложете накрая лист алуминиево фолио.

Готовата празнична питка намажете със сладко от кайсии или мед, разредения с малко водичка или анасонов ликьор.

Когато леко попие, поръсете с пудра захар сладката питка, за да изглежда звездата като заснежена.

Поднесете на коледната трапеза и хапвайте с настроение!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: