Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Домашни теглени кори за баница

Домашни теглени кори за баница

редакция:
Ангел НеновАнгел Ненов
Новак
1718721
Домашни теглени кори за баница
Снимка: Анонимен
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
140 мин.
Порции
3
"Разкошна баница ще се получи с тези домашни кори."

Необходими Продукти

  • брашно за баница - 300 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • вода - 150 мл.
  • масло - 100 г със стайна температура
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Днес ще ви покажа как се правят домашни кори за баница. В кухненски робот слагам 300 грама брашно за баница или пица.

По една равна чаена лъжица сол и захар, и по една супена лъжица оцет и олио.

Пускам робота и добавям 150 мл вода със стайна температура.

Ако тестото не се събере в топка по стените на купата на робота, добавям още лъжица две вода.

Разбира се можете да направите тестото и на ръка, но тогава ще трябва добре да го омесите няколко пъти.

Изкарвам тестото и сухите части на работния плот и меся докато всичко е инкорпорирано, а тестото е гладко.

Това отнема не повече от 5 мин.

Разделям тестото на 3 сравнително равни части и ги омесвам повторно.

Изключително важно тук е да прищипя всички процепи от долната страна на тестото.

В противен случай, когато започна за разтеглям тестото, то ще има слаби точки, които могат да се скъсат.

Следващата ми стъпка е да взема 100 грама масло със стайна температура, да сплескам топките тесто до формата на диск и да сложа обилно количество масло от 2-те им страни. Покривам ги в купа и ги оставям на страни за час.

След изминалия час глутена се е отпуснал и тестото е меко и нежно. Слагам обилно количество масло върху работната си повърхност и го размазвам.

Изваждам първия диск. Слагам допълнително масло върху тестото. С дланите си започвам да избутвам тестото на страна като се концентрирам най-вече върху краищата. Искам те да са възможно най-тънки, но и да мога да ги повдигна.

Когато диаметърът на тестото стане около 30 см, повдигам единия край на тестото и прокарвам ръка под центъра му и издърпвам.

Продължавам като следвам същите стъпки от всички страни. След като тестото се разтегли повече, го закачам на частта от плота без масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Честита 2025 г. Посрещнахме я с Вашата забележителна баница! От години се мъча да докарам точно тази консистенция и краен ефект. Навих всички кори със сирене и залях със смес от 3 яйца, 3 с.л. кисело мляко, половин ч.л. хлебна сода в млякото и около 150 мл газирана вода. Получи се сочна нежна баничка.
01.01.2025 10:23
Потребител#316213
Потребител#316213
Позволете да се качват снимки
Аз също ги правя по този начин
Любимата ми плънка е със спанак , сирене фета и яйца
11.01.2023 01:25
Анонимен
Анонимен
Позволете да се качват и снимки
Аз също ги правя по този начин
Любимата ми плънка е със спанак , сирене фета и яйца
11.01.2023 01:22
Потребител#318352
Потребител#318352
Чудесна рецепта за кори! Благодаря много. Получи се вероятно най-хабавата баничка, която съм приготвяла! Следвах рецептата 1:1, но смених плънката.
16.08.2022 22:54
1
Valeriy
Valeriy
Браво!Наистина невероятна рецепта.
13.02.2022 09:26
2
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Страхотна рецепта! Невероятни банички! Много подробно обяснена и изпипана до най-малкия детайл! Благодарим!
18.12.2021 22:59
4
1
Покажи всички подкоментари