Начин на приготвяне
Днес ще ви покажа как се правят домашни кори за баница. В кухненски робот слагам 300 грама брашно за баница или пица.
По една равна чаена лъжица сол и захар, и по една супена лъжица оцет и олио.
Пускам робота и добавям 150 мл вода със стайна температура.
Ако тестото не се събере в топка по стените на купата на робота, добавям още лъжица две вода.
Разбира се можете да направите тестото и на ръка, но тогава ще трябва добре да го омесите няколко пъти.
Изкарвам тестото и сухите части на работния плот и меся докато всичко е инкорпорирано, а тестото е гладко.
Това отнема не повече от 5 мин.
Разделям тестото на 3 сравнително равни части и ги омесвам повторно.
Изключително важно тук е да прищипя всички процепи от долната страна на тестото.
В противен случай, когато започна за разтеглям тестото, то ще има слаби точки, които могат да се скъсат.
Следващата ми стъпка е да взема 100 грама масло със стайна температура, да сплескам топките тесто до формата на диск и да сложа обилно количество масло от 2-те им страни. Покривам ги в купа и ги оставям на страни за час.
След изминалия час глутена се е отпуснал и тестото е меко и нежно. Слагам обилно количество масло върху работната си повърхност и го размазвам.
Изваждам първия диск. Слагам допълнително масло върху тестото. С дланите си започвам да избутвам тестото на страна като се концентрирам най-вече върху краищата. Искам те да са възможно най-тънки, но и да мога да ги повдигна.
Когато диаметърът на тестото стане около 30 см, повдигам единия край на тестото и прокарвам ръка под центъра му и издърпвам.
Продължавам като следвам същите стъпки от всички страни. След като тестото се разтегли повече, го закачам на частта от плота без масло.
Коментари
Аз също ги правя по този начин
Любимата ми плънка е със спанак , сирене фета и яйца
Аз също ги правя по този начин
Любимата ми плънка е със спанак , сирене фета и яйца