Начин на приготвяне
Каймата се овкусява с една глава лук, магданоза, сол, черен пипер, чубрицата и яйцата (може да се сложи и скилидка - две чесън пресован) и малко олио, защото каймата е доста постна. После в хладилника.
Моята кайма стоя 48 часа и може би затова кюфтенцата станаха страхотни!
В силно сгорещено олио пържим кюфтенцата, които оформяме като топки и овалваме в брашно. След като ги извадим, ги поставяме върху домакинска хартия, да се отцеди мазнината.
Ситно нарязаните лук и чесън запържвам в зехтин в тава на котлона, изсипвам доматите и намалявам котлона, колкото да къкри сосът.
После слагам щипка захар, ситно нарязания босилек, сол, черен пипер и бялото вино и започвам да бъркам, докато започне да се сгъстява сосът и изври алкохолът.
Поставям кюфтенцата вътре и ги заливам хубаво със соса.
В предварително загрята фурна на 200 °C за около 10-15 минути довършвам кюфтетата с доматен сос, докато сосът напълно се сгъсти.
Поръсвам отгоре с настъргания пармезан и обратно във фурната и изключвам! Украсявам кюфтенцата от див заек в доматен сос с останалите листенца босилек!
Да ви е сладко!
Източник: Tihomir Todorov - Българските ястия и рецепти