Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Кюфтета»Кюфтенца от див заек в доматен сос

Кюфтенца от див заек в доматен сос

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Кюфтенца от див заек в доматен сос
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 3
20/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Надяваме се много да се харесат и на вас тези кюфтенца от див заек"

Необходими Продукти

  • кайма - около 600 г от див заек
  • домати - 2 големи консерви (може и овкусените с босилек)
  • лук - 2 глави
  • чесън - 6 скилидки
  • яйца - 2 бр.
  • бяло вино - 100 мл
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • босилек - 15 листенца (10 за соса, другите за украса)
  • олио
  • зехтин
  • захар - щипка
  • пармезан - 70 г кашкавал
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата се овкусява с една глава лук, магданоза, сол, черен пипер, чубрицата и яйцата (може да се сложи и скилидка - две чесън пресован) и малко олио, защото каймата е доста постна. После в хладилника.

Моята кайма стоя 48 часа и може би затова кюфтенцата станаха страхотни!

В силно сгорещено олио пържим кюфтенцата, които оформяме като топки и овалваме в брашно. След като ги извадим, ги поставяме върху домакинска хартия, да се отцеди мазнината.

Ситно нарязаните лук и чесън запържвам в зехтин в тава на котлона, изсипвам доматите и намалявам котлона, колкото да къкри сосът.

После слагам щипка захар, ситно нарязания босилек, сол, черен пипер и бялото вино и започвам да бъркам, докато започне да се сгъстява сосът и изври алкохолът.

Поставям кюфтенцата вътре и ги заливам хубаво със соса.

В предварително загрята фурна на 200 °C за около 10-15 минути довършвам кюфтетата с доматен сос, докато сосът напълно се сгъсти.

Поръсвам отгоре с настъргания пармезан и обратно във фурната и изключвам! Украсявам кюфтенцата от див заек в доматен сос с останалите листенца босилек!

Да ви е сладко!

Източник: Tihomir Todorov - Българските ястия и рецепти

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: