Начин на приготвяне
Такова сладко руло в Полша се приготвя за Коледа във всяка къща!
Разтворете маята в хладкото подсладено мляко, след което замесете тесто с останалите съставки. Покрийте със стреч фолио и оставете да втаса за час.
Сварете водата със захарта, залейте мака, подправете и смесете със сладкото. Да го охладим, преди да ползваме!
Изстуденото тесто се поставя върху дъска, омесва се леко и се разточва на лист с размери около 30 х 50 см.
Отгоре разстелете равномерно пълнежа от мак, като оставите 1 см по ръбове без плънка от всяка страна и навийте по дължина.
Уверете се, че не е прекалено стегнато. Внимателно прехвърлете маковото рулото върху тавата за печене, намажете отгоре с яйце и покрийте да втаса за около 30 минути.
Печете в предварително загрята на 180°С фурна до приятно зачервяване или около 30-35 мин. Можете да намалите плънката и на половина - и така е добре.
Насладете се на полско козуначено руло с мак Маковиец!
Съвет: Използвайте и захаросани портокалови корички в мака, ако нямате портокалово сладко, става също много ароматно.