Начин на приготвяне
В средна купа смесваме заедно 290 г пресято брашно за сладкиши, 2.ч.л. бакпулвер и 1/2 ч.л. сол. Оставяме ги настрана.
В отделна купа смесваме 95 г пресято неподсладено какао, 380 г кристална захар и 130 г кафява захар Мусковадо.
Добавяме и 200 мл олио (за предпочитане от гроздови семки). Разбиваме с лъжица или телена бъркалка. Впоследствие и с миксера. Добавяме едно по едно 4 големи (или 5 малки) яйца, като след всяко разбиваме добре сместа с миксера.
Финално прибавяме и 2 ч.л. екстракт или есенция от ванилия. Постепенно се добавя брашното със сухите съставки и отново разбиваме добре с миксера (намалете скоростта на миксера, докато добавяте брашното).
Покриваме сместа със стреч фолио или капак и оставяме поне за 4 часа, за предпочитане за цяла нощ в хладилника, за да стегне добре.
Покриваме 2 тави /с големина на стандартна фурна/ с хартия за печене и изваждаме сместа от хладилника.
Пудрата захар се поставя в дълбока купа. От сместа с ръце оформяме топчета с големината на едър орех. Овалваме всяко едно от тях в пудрата захар и ги разполагаме върху тавата на около 2 см разстояние едно от друго.
Печем в предварително загрята фурна на 180 °C с вентилатор за 10-12 мин.
При самото изпичане внимаваме, защото ако прекалим, има опасност да се втвърдят. Изваждането на любимите напукани сладки трябва до се случи, докато са още меки.
Оставяме коледните сладки да отпочинат за няколко минути в тавата, след което ги прехвърляме за охлаждане върху решетка. За разлика от повечето коледни сладки и курабии, след като изстинат, снежните сладки са пухкави и меки.
Поставени в метална кутия, сладките могат да бъдат съхранени за около седмица /само ги дръжте плътно затворени, за да не изсъхват/.
Весели празници с тези напукани снежни шоколадови сладки.