Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Лимецова содена питка с паричка и оцет

Лимецова содена питка с паричка и оцет

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6964k2k9
Лимецова содена питка с паричка и оцет
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 5 ч.ч.
  • вода - 1 1/2 ч.ч. хладка
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява два пъти.

В дълбока купа се смесват всички продукти без брашното.

Разбърква се с помощта на тел или вилица и постепенно се прибавя брашното.

Омесва се не много твърдо тесто.

Поставя се в намазана с олио тава или електрическа тенджера.

В тестото се скрива монета, предварително завита във фолио, след което тестото се размесва и се разстила равномерно по дъното на съда.

Набожда се отгоре с вилица и се пече в предварително загрята фурна 40 мин. на 160 градуса.

Изпечената содена питка се изважда и се оставя 5 мин да се отпусне.

После се обръща върху кърпа с дъното нагоре и се намазва с мокра с вода ръка.

Завива се с кърпата и след 15 мин лимецовата содена питка с паричка и оцет се открива и се обръща върху чиния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: