Начин на приготвяне
Брашното се пресява два пъти.
В дълбока купа се смесват всички продукти без брашното.
Разбърква се с помощта на тел или вилица и постепенно се прибавя брашното.
Омесва се не много твърдо тесто.
Поставя се в намазана с олио тава или електрическа тенджера.
В тестото се скрива монета, предварително завита във фолио, след което тестото се размесва и се разстила равномерно по дъното на съда.
Набожда се отгоре с вилица и се пече в предварително загрята фурна 40 мин. на 160 градуса.
Изпечената содена питка се изважда и се оставя 5 мин да се отпусне.
После се обръща върху кърпа с дъното нагоре и се намазва с мокра с вода ръка.
Завива се с кърпата и след 15 мин лимецовата содена питка с паричка и оцет се открива и се обръща върху чиния.