Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Лимецова содена питка със семена

Лимецова содена питка със семена

Лимецова содена питка със семена
Снимка: Илиана Първанова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"С грижа за здравето - представяме ви тази уникална содена питка с лимец и семена"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 650 г
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • безамонячна сода - 1 ч.л
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • кафява захар - 1/2 ч.л. тръстикова
  • вода - 1 - 2 ч.ч.
  • шарлан - 2 с.л.
  • слънчогледови семки - 2 с.л. (сурови, белени)
  • ленено семе - 1 с.л.
  • сусам - 1 с.л.
  • маково семе - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд сипваме лимецовото брашно, солта, захарта, шарлана. В отделна купичка активираме содата с киселото мляко и ги прибавяме към останалите продукти.

Смесваме всичко заедно и постепенно започваме да добавяме хладка вода, като разбъркваме с голяма дървена лъжица. Доливаме водица, докато се получи гъста каша.

Намазваме с шарлан една разлята тава и я поръсваме с брашно. Разстиламе сместа равномерно в тавичката и отгоре ръсваме малко семена - ленено семе, сусам, слънчоглед и мак.

В предварително загрята фурна печем на 200/220° градуса - 10 минути и оставяме да се доизпече във фурната, докато тя изстива. Ако след 15-20 минути не е готова питката, можем отново да загреем малко фурната до постигане на желаната плътност.

Колкото ПО-МАЛКО я печем директно на силни градуси - толкова по-мека става. Като я извадим от фурната я напръскваме с малко вода и постиляме найлон върху нея, така че да се изпоти и още повече да омекне.

Тази содена питка е много пухкава и е невероятно вкусна и топла и изстинала!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: