Начин на приготвяне
В дълбок съд сипваме лимецовото брашно, солта, захарта, шарлана. В отделна купичка активираме содата с киселото мляко и ги прибавяме към останалите продукти.
Смесваме всичко заедно и постепенно започваме да добавяме хладка вода, като разбъркваме с голяма дървена лъжица. Доливаме водица, докато се получи гъста каша.
Намазваме с шарлан една разлята тава и я поръсваме с брашно. Разстиламе сместа равномерно в тавичката и отгоре ръсваме малко семена - ленено семе, сусам, слънчоглед и мак.
В предварително загрята фурна печем на 200/220° градуса - 10 минути и оставяме да се доизпече във фурната, докато тя изстива. Ако след 15-20 минути не е готова питката, можем отново да загреем малко фурната до постигане на желаната плътност.
Колкото ПО-МАЛКО я печем директно на силни градуси - толкова по-мека става. Като я извадим от фурната я напръскваме с малко вода и постиляме найлон върху нея, така че да се изпоти и още повече да омекне.
Тази содена питка е много пухкава и е невероятно вкусна и топла и изстинала!