Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Прясна лимецова содена питка за Андреевден

Прясна лимецова содена питка за Андреевден

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Прясна лимецова содена питка за Андреевден
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
03/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1 кг
  • сода - 1 ч.л.
  • сол - 10 г
  • захар - 1 щипка
  • олио - 1 с.л.
  • вода - 400 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимецовото брашно се пресява един път в купа. Прибавя се содата. Разбърква се много добре. Пресява се втори път в купа, в която ще се меси.

Водата се затопля леко. Прибавя се във водата солта и захарта. Разбърква се много добре до пълното разтваряне на солта и захарта.

В пресятото брашно се прави кладенче. В кладенчето постепенно се налива водата, като след всяко налива се бърка с дървена лъжица.

След като се прибавя цялата вода, се замесва тесто.

Тестото се слага в купа, завива се с кърпа и се оставя 30 мин. да си почине.

Тестото се слага в намазана с олио тава с капак, като се отделя малко топче от тестото за украса.

С ръцете притиска и оформя на кръгла питка с големината на тавата.

От малкото топче тесто се оформя украса на содената питка.

Пече се 40 минути в предварително загрята фурна под капак на 160 градуса.

Прясната лимецова содена питка за Андреевден е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: