Начин на приготвяне
Лимецовото брашно се пресява един път в купа. Прибавя се содата. Разбърква се много добре. Пресява се втори път в купа, в която ще се меси.
Водата се затопля леко. Прибавя се във водата солта и захарта. Разбърква се много добре до пълното разтваряне на солта и захарта.
В пресятото брашно се прави кладенче. В кладенчето постепенно се налива водата, като след всяко налива се бърка с дървена лъжица.
След като се прибавя цялата вода, се замесва тесто.
Тестото се слага в купа, завива се с кърпа и се оставя 30 мин. да си почине.
Тестото се слага в намазана с олио тава с капак, като се отделя малко топче от тестото за украса.
С ръцете притиска и оформя на кръгла питка с големината на тавата.
От малкото топче тесто се оформя украса на содената питка.
Пече се 40 минути в предварително загрята фурна под капак на 160 градуса.
Прясната лимецова содена питка за Андреевден е готова.