Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми с праз по стара рецепта

Зелеви сарми с праз по стара рецепта

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Зелеви сарми с праз по стара рецепта4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Няма празник, няма делник - всеки ден си хапваме вкусни постни сармички"

Необходими Продукти

  • праз - 400 г
  • кисело зеле - 700 г
  • олио - 90 мл
  • ориз - 150 г
  • джоджен - 7 г сух
  • червен пипер - 2 г
  • черен пипер - 1 г
  • сол - 3 г
  • зелева чорба - 1 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Празът се почиства измива много добре. Нарязва се на дребно. Слага се в уок тиган и се задушава в олиото.

Оризът се измива до бистра вода.

Към задушения праз се прибавят оризът, червеният пипер, черният пипер, джодженът и солта.

Залива се с вода в съотношение 1:1 с ориза.

Сместа се разбърква постоянно до задушаване на ориза и попиване на водата.

Плънката за постните сарми се оставя да изстине.

Зелевите листа се отделят внимателно от зелката.

Изрязват се твърдите ципи.

С плънката се навиват средно големи зелеви сарми.

Дъното на тенджерата, в която ще се варят сармите, се покрива с цели зелеви листа.

Нарежда се един ред сарми, които се покриват с цели зелеви листа.

Отгоре се нарежда още един ред сарми, който отново се покрива с цели листа.

Сармите се захлупват с чиния, обърната надолу и се заливат със зелева чорба до ръба на чинията.

Зелевите сарми с праз по стара рецепта се варят 60 мин. на слаб огън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: