Начин на приготвяне
Празът се почиства измива много добре. Нарязва се на дребно. Слага се в уок тиган и се задушава в олиото.
Оризът се измива до бистра вода.
Към задушения праз се прибавят оризът, червеният пипер, черният пипер, джодженът и солта.
Залива се с вода в съотношение 1:1 с ориза.
Сместа се разбърква постоянно до задушаване на ориза и попиване на водата.
Плънката за постните сарми се оставя да изстине.
Зелевите листа се отделят внимателно от зелката.
Изрязват се твърдите ципи.
С плънката се навиват средно големи зелеви сарми.
Дъното на тенджерата, в която ще се варят сармите, се покрива с цели зелеви листа.
Нарежда се един ред сарми, които се покриват с цели зелеви листа.
Отгоре се нарежда още един ред сарми, който отново се покрива с цели листа.
Сармите се захлупват с чиния, обърната надолу и се заливат със зелева чорба до ръба на чинията.
Зелевите сарми с праз по стара рецепта се варят 60 мин. на слаб огън.